Uu­si­a ja uu­dis­tet­tu­ja lii­ken­ne­merk­ke­jä

Uuden tieliikennelain myötä katukuvaan on ilmestynyt uusia liikennemerkkejä. Lisäksi monet vanhat tutut liikennemerkit ovat saaneet pienen kasvojenkohotuksen.

Kaikenkaikkiaan uusien ja uudistettujen liikennemerkkien symbolit ovat loogisia ja helposti ymmärrettävissä.

Täysin uusia merkkejä ovat muun muassa nastarenkailla varustetulla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty, ajokaistojen yhdistyminen, väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa, vähimmäisnopeus, pyöräkatu, pyöräkaista, kuormauspaikka, keskusta sekä erilaiset jalankulkua, polkupyöräilyä ja mopoilua rajoittavat liikennemerkit.

Vanhoihin liikennemerkkeihin tuli lakimuutoksen yhteydessä joitakin stilistisiä muutoksia: ihmishahmoista on tehty sukupuolineutraaleja, liikennemerkeissä esiintyviä nuolia on tyylitelty ja liikennemerkkien symboleita ainakin osittain nykyaikaistettu. Muun muassa “Traktorilla ajo kielletty” -merkki on saanut hytillisen traktorin ja lisäkilvessä oleva pakettiauton kuvakin vastaa ulkoasultaan enemmän tämän päivän ajoneuvoa. Toisaalta puomittomasta tasoristeyksestä varoittavaan merkkiin on kuitenkin jätetty höyryveturi ja polkupyörän symbolina on sukupuolineutraaliuspyrkimyksistä huolimatta miesten pyörä.

"Traktorilla ajo kielletty" -merkki koskee nyt myös mopoautoja

Traktorilla ajo kielletty -liikennemerkki kieltää nyt ajamisen traktorilla, jonka rakenteellinen nopeus on 60 kilometriä tunnissa tai vähemmän. Kielto koskee vanhaan tapaan myös ajamista moottorityökoneella, mutta aiemmasta poiketen se kieltää myös ajamisen kevyellä nelipyörällä eli esimerkiksi mopoautolla.