Pääsääntöisesti jokaisesta autosta löytyy myös varajärjestelmä, jolla kuljettajan oven saa auki ja auton käymään, jos kauko-ohjainavain tai ns. avaimeton järjestelmä ei toimi.

Avaus ilman kauko-ohjainta

Yleensä kuljettajan ovesta löytyy avaimenreikä, peitelevyn takaa. Käyttäjän tulee tietää, mistä avaimenreikää etsiä ja miten peitelevy irrotetaan oikeaoppisesti. Seikkaperäiset ohjeet oven avaamiseen annetaan käyttöohjekirjassa, joka tosin usein hädän hetkellä on lukitun auton sisällä, hansikaslokerossa. Tällöin älypuhelin ja sähköinen käyttöohjekirja tai käyttöohjeapplikaatio saattaa vielä pelastaa tilanteen.

On tärkeää, että peitelevy irrotetaan ovesta ohjeiden mukaan, jotta se ei vaurioidu eikä auton maalipinta naarmuunnu. Lukkopesän toiminnan varmistamiseksi se pitää muistaa öljytä aika ajoin.

Mekaaninen avain löytyy tavalla tai toisella kauko-ohjaimen sisältä.

Käynnistäminen

Mikäli autossa on avainkäynnistys, onnistuu käynnistäminen autoon sisälle pääsyn jälkeen normaalisti avainta virtalukossa kääntämällä.

Avaimettoman käynnistyksen osalta asia ei olekaan yhtä yksinkertainen: Kuljettajan antaessa käynnistyskäskyn nappia painamalla, lähettää avaimettoman järjestelmän ohjainlaite signaalin auton avaimelle. Mikäli avaimen paristossa on virtaa, lähtee siltä vastaussiginaali auton ohjainlaitteille. Signaali liikkuu auton ohjainlaitteiden ja avaimen välillä molempiin suuntiin useampia kertoja avaimen aitouden ja ajonestolaitteen koodien varmistamiseksi. Kun prosessi on ohi, moottori käynnistyy.

Mikäli avaimen paristo on loppu, avain ei kykene lähettämään signaalia eikä auto käynnisty. Tällaisia tilanteita varten on autossa lukupuola, jonka avulla voidaan suorittaa niin sanottu hätäkäynnistys. Tällöin auton saa käymään käyttöohjekirjan ohjeita seuraamalla, yleensä joko painamalla käynnistysnappia kohtisuoraan avaimella (avainosa sisään taitettuna) tai asettamalla avain johonkin tiettyyn kohtaan ennen käynnistysnapin painamista.

Mikäli hätäkäynnistykseen joudutaan turvautumaan kauko-ohjainavaimen pariston loppumisen vuoksi, on auton käyttäjällä peiliin katsomisen paikka: Auto on erittäin todennäköisesti varoittanut käyttäjäänsä pariston loppumisesta jo useampaan otteeseen.